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Kichari

Tuesday, April 21, 2009 1 comments

I've been having fun taking more Ayurvedic tips in my everyday life. Diet is such a big part of the principals of Ayruveda. so, Today I made Indian dish called Kitchari. I used yellow mung dals which balance all three doshas : Vita, Pitta and Kapha.
I heard that in traditional Chinese medicine, mung beans are also revered for their detoxification properties. They are actually used to excrete toxic substances like pesticide from human body. how cool is that! Foods are the medicine.

I love the taste and the fragrance, of course, but more so the texture of kitchari I made. The mixed mung dal and basmati rice with vegetable and spices...so mild and tender.


Kitchari Recipe
Serves 2

1/2 cup yellow mung dal (split or whole)

1 cup basmati rice

1 inch piece of fresh ginger, peeled and chopped fine

1/2 cup water

2 tablespoons ghee (purified butter)or olive oil

Spices:
1/2 cumin seeds
1/2 coriander seeds
3-4 whole cloves
1/2 nutmeg powder
pinch of cinnamon
pinch of black pepper
pinch of paprika
1/2 teaspoon turmeric
1/4 teaspoon salt

optional:
4-5 crushed cardamom pods
2 tablespoons shredded, unsweetened coconut
1 small handful fresh cilantro leaves
3 bay leaves

4 cups water

your choice of vegetables. I put tomato and onions.
any kind of vege would be great in kitchari.


1.Wash the mung dal and rice until water is clear.

2.Heat a large saucepan on medium heat and add the ghee, seeds spices. Stir for a moment until fragrant. Add the powdered spices such as turmeric, cumin and salt. Stir until lightly browned.

3.Stir in the mung dal and rice and mix very well.

4.Pour in the 4 cups of water, cover and bring to a boil. Let boil for 5 minutes, then turn down the heat to very low and cook, lightly covered, until the dal and rice are soft, about 25-30 minutes if mung beans are split, and 1 hour if whole. Add water if needed.

Bon apettite!! It is soooo yummy! ;-)

アーユルヴェータを日常的に少しずつ取り入れるのが楽しい毎日です。特に食事に関しての概要は、アーユルヴェータの中でも重要な位置をしめています。 お料理好きな私としては、それがたのしくてたまらない♪

今日はインディアンディッシュの、キッチャリを作ってみました。 黄色いマング豆と、バスミティライス(ジャスミンライス)を混ぜて使います。 伝統的なチャイニーズメディソンでは、マング豆というのは、農薬などの、人体から有毒な物質を排出するために使われているというのを聞いたことがあります。まさに、食は薬。薬膳とはよくいったものです。

キッチャリはスパイスを沢山使うのでとてもいい香りがしますし、味も深くて味わい深いです。だけどそれよりも、マング豆とジャスミンライスの絶妙に混ざった触感がなんとも言えず、やさしくさ、マイルドさに心もほわんとなります。

今日はレシピをご紹介します。

キッチャリ 2-3人分
1/2 カップ 黄色いマング豆

1 カップ ジャスミンライス

しょうが ひとかけ みじんぎり

おおさじ2 オリーブオイル

スパイス:
こさじ1/2 クミンシード
こさじ1/2 コリアンダーシード
3-4 クローブの実
こさじ1/2 ナツメグパウダー
シナモンパウダー 少々
黒胡椒 少々
パプリカパウダー 少々
こさじ1/2 ウコンパウダー
こさじ1/4塩

好きな野菜 さいの目切り
3-4 カップ 水

1.鍋にオイルを熱し、そこにスパイスを投入、香りがつくまで炒める。
2.オイルに香りが移ってきたら、洗った豆とコメを入れて炒める。
3.好きな野菜を加えて炒める。焦げ付きそうなら少し水を加える。
4.水を加え沸騰させたら、コメを炊く要領で弱火にして炊き上げる。
豆が半分に割れているものを使用しているなら、大体25~30分くらい。ホールビーンを使っている場合は1時間近く弱火で炊く。こげそうなら水を加える。
5.ガーニッシュに、コリアンダー(香草、チャイニーズパセリ)を添えて。

スパイスが手に入らない場合は、カレー粉に、シナモンとナツメグ、クローブなどを足すといいかもしれません。
ボナペティ! 美味しいですよ ;-)

1 Response to "Kichari"

hikaru said...

アロハ~♪

キッチャリってほんとおいしそう~。
マング豆も初めて聞きました。

あとジャスミンライスってどんなのなんだろう?

私でも作れるかな?

今日は、自分でアヴィヤンガに挑戦します♪
ひとまず、ゴマ油でなくオリーブオイルで精油を1,2滴たらして行うつもり♪

感想をまたお知らせにくるね~!

ひかる